Niciun produs în coș.
Zootehnie
Cu toate ca se cunosteau efectele pozitive ale tufurilor cu clinoptilolit s-a inteprins putin in directia elucidarii mecanismului biologic responsabil.
Dupa mai multe decenii de cercetari si experiente facute de japonezi, coreeni, americani, europeni, s-au evidentiat in buna parte efectele zeolitiilor administrati in hrana animalelor, prin urmare:
-Prevenirea, tratarea in acelasi timp a bolilor organelor digestive
-O foarte mare viteza de crestere
-Valoarea de conversie a hranei scade
-Prevenirea aglomemarii hranei in timpul depozitarii
-Mirosurile neplacute conferite de reziduri scade substantial
Zeolitul actioneaza ca un tampon in stomacul erbivorelor unde datorita afinitatii clinoptilolitului fata de ionul de amoniu, azotul este inmagazinat in sistemul digestiv si eliberat apoi gradat prin schimbarea cu ionii de sodiu si potasiu obtinuti din saliva. Prin urmare animalul dobandeste un castig mai mare in crestere folosind aceeasi cantitate de hrana: substantele nutritive valoroase sunt retinute pentru o perioada mai lunga de timp, in loc sa fie prematur elimininate prin excremente.
Aceasta statistica s-a facut pentru prevenirea bolilor la o crescatorie de 4000 de porci si s-a dovedit ca tuful cu clinoptilolit duce la scaderea numarului de imbolnaviri si a ratei mortalitatii implicit la economii legate de asistenta veterinara
Efecte asupra cresterii purceilor
Efectele tufului cu clinoptilolit asupra vitezei de crestere a porcilor si a valorii de conversie a hranei