Niciun produs în coș.
In cei peste 200 de ani de la descoperirea lor, zeolitii au fost considerati, de majoritatea cercetatorilor din domeniul geologiei si al mineritului, drept curiozitati mineralogice. Primele cristale de zeoliti au fost descrise din minele de cupru din Suedia de catre mineralogul Cronstedt in anul 1756.
Zeolitii sunt structuri cristaline solide realizate din siliciu, aluminiu, oxigen, care formeaza o structura cubica in forma de fagure cu atom de aluminiu si siliciu, inconjurati de patru atomi de oxigen cu cavitati si canale interioare ( 20–50% din volum), in care se gasesc cationi si/sau mici molecule, sau molecule de apa zeolitica.
Zeolitii apar in mod natural ca minerale, facand parte din clasa silicatilor, cu structura tridimensionala, formati prin asocierea infinita a tetraedilor anionici de (SiAl)O4, astfel se formeaza retele cu numeroase goluri, canale, etc., ocupate de diferiti cationi si molecule cu raza mare.
Zeolitul este un mineral natural super poros, uimitor datorita capacitatii sale extraordinare de a absorbi, detine si a elibera substante chimice diferite, nutrienti, toxine si ioni, in functie de nevoi.
Structura lor permite de asemenea un schimb cationic usor, cationii din solutie putand dislocui pe cei situati in canalele retelei zeolitice, fara a le modifica structura.
Au sarcina electrica negativa, echilibrata prin deplasarea in mod liber a cationilor cu sarcini pozitive (NH4+ ; K+ ; Ca+ ; Mg+), prin aceasta atrage si mentine aceste elemente si le elibereaza cand este necesar.