Ca adaos la soluri, tufurile zeolitice sunt folosite in Japonia de mai bine de 100 de ani: procesul a fost extins in majoritatea tarilor dezvoltate.

Efectul folosirii tufului, cu precadere a celui cu clinoptilolit, este multiplu. Sub forma nisipoasa zeolitii nu numai ca joaca rol in aerisirea solului si ca neutralizatori ai solurilor acide, dar datorita capacitatii lor de schimb ionic, controleaza (dozeaza) in mod efectiv eliberarea amoniului, azotului si a potasiului din ingrasaminte. In esenta, substanta nutritiva este eliberata treptat, pe o perioada mai lunga; spalarea si indepartarea substantei nutritive este intarziata, fapt ce conduce la marirea timpului de retinere a substantelor nutritive in sol si in ultima instanta la sporirea recoltei.

Zeolitul poate fi aplicat in sol fie sub forma sa naturala urmata de adaugarea fertilizatorilor, fie in prealabil amestecat cu ingrasaminte, in cel din urma caz avand loc schimbarea ionilor, respectiv asimilarea si retinerea ionilor de amoniu si potasiu; in cea de-a doua varianta, zeolitului i se pot adauga substante micronutritive ca fier, cupru, mangan, s.a.

Efectul zeolitilor naturali asupra culturilor de grau si fasole

Efectele clinoptilolitului asupra productiilor agricole

RAPORTUL INDICATORULUI DE PRODUCTIE ESTE CALCULAT IN COMPARATIE CU LOTURI MARTORI, FARA ADAOS DE ZEOLITI.

EFECTELE ERBICIDELOR
ZEOLITUL GRANULAR POATE FI UTILIZAT CA PURTATOR AL SUBSTANTELOR CHIMICE FOLOSITE IN AGRICULTURA CA ERBICIDE: DATORITA REZISTENTEI LA PRAFUIRE, LA ABRAZIUNE SI A CAPACITATII RIDICATE DE ABSORTIE, TUFUL CU CLINOPTILOLIT ESTE MAI INDICAT DECAT CARBONATUL DE CALCIU, BENTONITA SAU PIATRA PONCE.