DOLOMITA AMORFA

 

Formele de Mg accesibile plantelor sunt magneziul schimbabil si cel solubil in apa, ca urmare a actiunii reciproce dintre plante-sol si ingrasamant.

Pe solurile deficitare in magneziu, amendarea se face cu dolomit, care este carbonat dublu de calciu si magneziu, spun cercetatorii.

“Scaderea capacitatii de productie a solurilor acide impune, ca masura primordiala, corectarea reactiei acide prin neutralizarea reactiei daunatoare si prin completarea rezervei de calciu si magneziu.

Dintre materialele utilizate, ca amendament, pentru corectarea aciditatii daunatoare a solului, dolomitul s-a dovedit a fi foarte eficienta, datorita continutului ridicat in calciu, dar mai ales in magneziu” se concluzioneaza in studiu.

Acelasi lucru il sustin si fermierii care au folosit dolomita nu numai pentru culturile mari, ci si in gradina proprie. La pomi fructiferi normali este recomandat ca fermierii sa foloseasca intre 2 si 3 kg, iar pentru legume, cantitatea recomandata este de 3 tone la hectar o data la trei ani.

Recomandat este toamna, dar se poate pune in orice anotimp.